Καρυστιανού – Ασλανίδης ζητούν άρση ασυλίας Καραμανλή και Σπίρτζη- “Συμφωνώ και επαυξάνω”, λέει ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ

Αίτημα στο προεδρείο της Βουλής απέστειλαν οι συγγενείς θυμάτων, Μαρία Καρυστιανού και Παύλος Ασλανίδης, ζητώντας την άρση της ασυλίας των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, με βάση το πόρισμα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας για τη σύμβαση 717 και το νομικό επιχείρημα πως το ενωσιακό δίκαιο υπερτερεί ακόμα και του συντάγματος.

Στο αίτημα σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η συγκεκριμένη συνταγματική πρόβλεψη «παρεμποδίζει την εφαρμογή των διατάξεων της ευρωπαϊκής εισαγγελίας ως προς τη διεξαγωγή της έρευνας, δίωξης και επιβολής του νόμου για εικαζόμενες αξιόποινες πράξεις» των Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Οι συγγενείς των θυμάτων υπενθυμίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία «ακύρωσε» την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας να εξεταστεί πιθανή ποινική ευθύνη υπουργών στην σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Όπως αναφέρουν, «η παραπομπή της υπόθεσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στις εθνικές αρχές ήταν εξ αρχής βέβαιο ότι δεν θα τελεσφορούσε λαμβάνοντας υπόψη ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία δεν επιθυμεί την ποινική δίωξη των πρώην υπουργών της για κανένα λόγο, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή ο οποίος είναι πλέον βουλευτής»

Θετικός στο αίτημα εμφανίστηκε ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον πρώην υπουργό να δηλώνει στο documentonews.gr «συμφωνώ και επαυξάνω».

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ από την πρώτη στιγμή είχε ζητήσει την «προκαταρκτική ποινική διερεύνηση για τον υπουργό της περιόδου 2015-2019 κ. Χρήστο Σπίρτζη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, όπως και ο ίδιος άλλωστε έχει ζητήσει, παρόλο που από τα αναφερθέντα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής αναφορικά περί πιθανής τέλεσης παράβασης καθήκοντος εκ μέρους του πρώην Υπουργού, δεν εξειδικεύεται και δεν περιγράφονται τα στοιχεία αυτής».

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο πόρισμά του ζητά η Επιτροπή να ψηφίσει ομόφωνη ερμηνευτική δήλωση, η οποία θα επισημαίνει ότι η «παράλειψη εκτέλεσης οφειλόμενης νόμιμης ενέργειας» δεν συμπεριλαμβάνεται στο πλαίσιο άσκησης των υπουργικών καθηκόντων, γεγονός που δεν θα ενεργοποιήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 86 του Συντάγματος, οδηγώντας τον πρώην υπουργό Μεταφορών στη Δικαιοσύνη με απλή άρση ασυλίας.

Σημειώνεται πως αύριο, Τετάρτη, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της πλειοψηφίας για την Εξεταστική, το οποίο δεν εντοπίζει καμία ποινική ευθύνη σε πολιτικά πρόσωπα, αποδίδοντας την τραγωδία στον μοιραίο σταθμάρχη και τους νεκρούς μηχανοδηγούς.

Αναλυτικά το αίτημα της Μαρίας Καρυστιανού και του Παύλου Ασλανίδη:

Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο
Έγγραφο

Πηγή: Αυγή

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί